Uitdagende combinatie van tunnelbekisting en prefab-elementen

Waar het gebouw van veevoederfabriek ACM decennialang het beeld bepaalde, wordt momenteel gevarieerde nieuwbouw ontwikkeld. In opdracht van het Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer realiseert Geveke Bouw & Ontwikkeling het project Crossroads in Groningen. Het plan wordt uitgevoerd op de voormalige ACM locatie aan het Reitdiep en omvat een zeer divers woningprogramma voor uiteenlopende doelgroepen. Hendriks ruwbouw werd gevraagd voor de ruwbouw van Blok C.

Kruisende wegen

Het project Crossroads ontleent zijn naam aan de verschillende wegen die elkaar op deze plek kruisen en ontmoeten: het Reitdiep, de ringweg, de Friesestraatweg, het fietspad en het treinspoor. In totaal omvat Crossroads ca. 290 woningen. Het betreft 270 appartementen, variƫrend van volwaardige startersappartementen van 45 m2 tot ruime appartementen van 100 m2 in de vrije sector. Naast appartementen bestaat het plan ook uit 19 gezinswoningen gelegen aan de kade van het Reitdiep.

Het hele project is onderverdeeld in de blokken A t/m E waarbij met Blok C een hoogteaccent aan het plan wordt gegeven. Dit blok omvat 109 appartementen die verdeeld zijn over 20 lagen. Dit blok is zo ver mogelijk naar het zuidwesten van het plan geschoven, waardoor de schaduwwerking op de omringende bebouwing tot een minimum is beperkt.

Uitdagende tunnelproject

Voor de ruwbouw van Blok C vertrouwt Geveke Bouw & Ontwikkeling op de deskundigheid en ervaring van Hendriks ruwbouw. Dit blok wordt uitgevoerd als tunnelproject waarbij holle wanden als stabiliteitswanden worden toegepast. De liftkernen en trappenhuizen worden uitgevoerd in prefab beton. Daarnaast worden prefab-elementen ingezet als gevelsluitende wanden.

Vanaf de begane grond wordt er getunneld. Hendriks ruwbouw ontwikkelde een concept waarmee de vier appartementen per verdieping efficiƫnt kunnen worden gerealiseerd. Grote uitdaging daarbij zijn de uitkragingen die halverwege het gebouw in het ontwerp zijn opgenomen. Deels zijn deze uitgevoerd in glas en deels met prefab wanden. Tijdens de ruwbouw worden hiervoor nokken meegestort met de wand en worden ter plaatse van de prefab-elementen Demu-ankers bevestigd.

Terug naar overzicht