Nieuw in opdracht: HavenkadeFraaie nieuwbouw voor oudste stad van Nederland

In de schaduw van de Nijmeegse binnenstad wordt de strook langs de Waal tussen de Waalbrug en de Oversteek ontwikkeld tot een bruisende, nieuwe woonwijk. Een van de zes deelgebieden van deze herontwikkeling is het Waalkwartier. Hier verrijzen onder meer acht nieuwe woonblokken met gemêleerde bestemming. Hendriks ruwbouw verzorgt alle betonbouw voor deze Havenkade.

Waar ooit de Romeinen neerstreken en Ulpia Noviomagus stichtten, wordt volgend jaar gestart met de bouw van de Havenkade een project waarin huur en koop zijn gecombineerd. De acht woonblokken omvatten in totaal 324 appartementen waarvan 164 sociale huurappartementen en 160 gevarieerde koopappartementen – van loft tot 2-, 3- of 4-kamerappartement.

Acht woonblokken

Blikvanger van de acht woonblokken is de toren aan de kop van het project die een hoogte heeft van ruim 70 meter en 23 bouwlagen telt. Met zijn bijzondere vormgeving is die straks een markant herkenningspunt. Naast de toren lopen in een kronkelende beweging de overige bouwdelen: zes blokken met een hoogte van 5 tot 7 bouwlagen en een blok van 13 bouwlagen. Door de haaks op elkaar opgestelde gebouwen, wordt daar tussen een binnenruimte gecreëerd. Hier komt op maaiveldniveau een parkeerlaag met bovengelegen daktuin.

Hoog tempo met tunnelbouw

Het consortium van de Klokgroep en Trebbe, dat de bouw van de Havenkade realiseert, liet voor alle ruwbouw het oog vallen op Hendriks ruwbouw. Afgezien van een klein deel dat met betonnen wanden en breedplaat wordt gerealiseerd, heeft Hendriks ruwbouw hier gekozen voor tunnelbouw. Daardoor kan worden geprofiteerd van een hoog bouwtempo. De bouw verloopt daarbij in twee bouwstromen: in één bouwstroom worden de gebouwen B t/m H neergezet; de andere bouwstroom richt zich volledig op gebouw A: de 23 bouwlagen tellende woontoren. Het middenterrein met parkeerruimte en bovengelegen daktuin wordt ook door Hendriks ruwbouw neergezet; hiervoor is gekozen voor een portaalconstructie met kanaalplaatvloeren. De start van de bouw staat gepland in maart 2021.

Terug naar overzicht