Meelfabriek LeidenBetonkennis Hendriks ruwbouw doorslaggevend voor renovatieproject

Een niet alledaags werkterrein voor Hendriks ruwbouw: renovatieprojecten. Toch slaagde Hendriks erin het betonwerk voor het Meelpakhuis -onderdeel van het project De Meelfabriek- veilig te stellen. De renovatie van het prestigieuze Meelpakhuis vergt de nodige betonkennis en -ervaring. Hendriks ruwbouw biedt dat als geen ander!

De Meelfabriek is geen standaardproject. Aan de rand van het Leidse centrum maar nog net binnen de Singelring staat dit beeldbepalende industriële erfgoed al 30 jaar te wachten op een nieuwe bestemming. Meer dan 100 jaar werd in De Meelfabriek meel geproduceerd. Nu krijgt het complex een woon-, werk- en recreëerbestemming met bestaande én nieuwe gebouwen.

Prestigieuze renovatie

Eerder al kreeg Hendriks ruwbouw de opdracht voor het betonwerk van de nieuw te bouwen Singeltoren, een woontoren met een hoogte van 45 meter die boven alle andere bouwdelen op het terrein van De Meelfabriek uittorent. Nu kan het Meelpakhuis aan het lijstje worden toegevoegd. Het betreft een voormalig pakhuis waarin 12 lofts en 8 penthouses worden gerealiseerd met een oppervlakte van 135 m² tot 225 m². Rondom zijn de woningen voorzien van balkons met een omvang die varieert van 36 m² tot 73 m². De begane grond wordt ingericht met een vernieuwend commercieel en cultureel concept.

Kenmerkend sleutelgat

Opmerkelijk onderdeel van het gebouw is het ‘sleutelgat’ – een opening in de vorm van een sleutelgat die van de bovenste verdieping naar beneden door alle vloeren loopt en waarin zich tot voor kort een transportwokkel bevond. De wokkel komt in gerestaureerde vorm terug, maar daaromheen komt het trappenhuis.

Het Meelpakhuis is inmiddels volledig ‘gestript’. Wat rest zijn de vloeren en dragende betonnen kolommen die aan de bovenzijde taps uitlopen voor een optimale afdracht van de belasting. Het Meelpakhuis dateert uit de tijd dat bekistingen werden opgebouwd uit houten planken. Op de vloeren en kolommen van het pand zijn dan ook de plankafdrukken nog duidelijk zichtbaar.

Opvallend betonbeeld

Hendriks ruwbouw is ingeschakeld voor het aanhelen van de fundering van het Meelpakhuis en het dichten van de openingen die tijdens het decennialange gebruik in de vloeren zijn aangebracht. Ook de betonnen kolommen die in de loop der tijd forse beschadigingen hebben opgelopen, worden aangepakt. Iedere kolom wordt daarbij door Hendriks ruwbouw weer in de originele staat gebracht. De buitenste (halve) kolommen worden aangeheeld tot complete kolom.

Verder worden rondom het kenmerkende sleutelgat wanden in het werk gestort. Deze wanden zijn per verdieping verschillend maar moeten wel allemaal dezelfde uitstraling krijgen als het bestaande betonwerk. Hendriks ruwbouw werkt daarom met wandbekistingen waarin rubberen matten zijn aangebracht met een textuur van houten planken. De gestorte en uitgeharde wanden krijgen daarmee hetzelfde betonbeeld als de overige delen van het gebouw.

De woningen zijn rondom voorzien van balkons die door Hendriks ruwbouw aan de buitenzijde van ieder appartement worden aangestort. De balkons steunen daarbij op de kolommen van de oorspronkelijk bouw.

Terug naar overzicht