Hendriks ruwbouw bouwt 2 woonblokken Rotterdams HefkwartierNieuw project in opdracht

Ingeklemd tussen de Kop van Zuid en Katendrecht en met fraai uitzicht op de Maas wordt momenteel een puur stukje Rotterdam omgetoverd. Het Hefkwartier, ooit een wijk waar opgerolde mouwen de standaard waren, verandert gestaag in één van de modernste wijken van Nederland.

Hefkwartier

Het Hefkwartier krijgt vorm op de locatie waar ooit de Oranjeboomfabrieken stonden. Het onderkomen van deze Rotterdamse bierbrouwer heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw die gefaseerd vorm krijgt en waarbij ieder deelplan weer verschilt van het vorige. Links van de nieuwe wijk is er zicht op De Hef, één van mooiste monumenten van Rotterdam. Aan de andere kant valt het oog direct op het opvallend moderne hoofdkantoor van Unilever.

De nieuwbouwwijk in Rotterdam bestaat uit vier bouwblokken, die gezamenlijk goed zijn voor ongeveer 335 woningen. Hendriks ruwbouw gaat hier in opdracht van Dura Vermeer twee 7-laags woonblokken met 78 appartementen en stadswoningen realiseren. De woonoppervlakken hiervan variëren van zo’n 100 tot meer dan 130 m2.

Ideale mix

Hendriks ruwbouw werd al in een vroeg stadium betrokken bij de bouw van de woonblokken die met behulp van tunnelgietbouw worden gerealiseerd. Door die vroege betrokkenheid was er ruim de tijd om tot een ideale mix van uniformiteit en bouwsnelheid te komen. Veel hangt daarbij af van de mogelijkheid om een complex ontwerp terug te brengen tot de essentie van betonbouw: repeteerbaarheid en eenvoud. Juist dat spel beheerst Hendriks ruwbouw als geen ander.

Voor de twee woonblokken van het Hefkwartier wordt per verdieping gewerkt met 7 beuken; in totaal gaat het daarbij om 14 beuken die telkens in één arbeidsgang worden gestort. In 8 dagen kan zo per woonblok een verdieping worden gerealiseerd.

Terug naar overzicht