Floating Gardens Amsterdam SloterdijkHoog bouwtempo en grote tunnelbekisting voor transformatieproject

Nederland transformeert – nergens wordt dat zo duidelijk als in de vele kantoorwijken die steeds vaker een woon- of gecombineerde woon/werkfunctie krijgen. Een goed voorbeeld daarvan vinden we in de Amsterdamse wijk Sloterdijk waar het bestaande SITA-kantoor aan de Heathrowstraat plaats maakt voor Floating Gardens. In opdracht van De Nijs realiseert Hendriks ruwbouw hier het tunnelbekistingswerk vanaf de 2e verdieping.

Floating Gardens is het eerste transformatieproject in Sloterdijk-Centrum en dankt zijn naam aan de tuinachtige omgevingen die op meerdere niveaus worden gerealiseerd. Het project omvat een alles-in-één school met kinderdagopvang op de begane grond en eerste verdieping. Van de tweede tot en met de negentiende verdieping komen 192 koop- en huurappartementen. Onder de nieuwbouw komt een ondergrondse parkeergarage. Van de 192 nieuwbouw appartementen worden 97 appartementen verhuurd in het middeldure segment en 64 in het vrije sector segment. De overige 31 appartementen worden later in verkoop gebracht.

Verschillende lagen

Wie het ontwerp van de nieuwbouw bekijkt, zal direct opvallen dat het gebouw is opgebouwd uit lagen van verschillende grootte. Hierdoor kunnen op verschillende niveaus op het gebouw groene daktuinen worden aangelegd. Een opvallend kenmerk is verder de grote overstek aan de entreezijde van de school. Deze fungeert niet alleen als overdekte speelplaats voor de schooljeugd maar dient ook als royale lobby voor de entree van het park.

Duurzaam wonen

De gevel van de 64 meter hoge Floating Gardens maakt duurzaam wonen mogelijk. De horizontale gevelbanden bestaan uit unieke, witte zonnepanelen en fungeren als vaste zonwering. Verticale, glazen panelen zorgen voor de benodigde akoestische bescherming, terwijl houten gevelbekleding en plantenbakken zorgen voor een groene uitstraling.

Grote tunnelbekisting

Voor het betonwerk vertrouwt aannemer De Nijs op de kennis en ervaring van Hendriks ruwbouw. De begane grond en 1e verdieping worden gerealiseerd met prefab. Daarboven gaat het werk verder met tunnelbekistingen. Er wordt gebruik gemaakt van twee tunnelbekistingen met een afmeting van maar liefst 32 x 7 meter. Hierin worden de stabilisatiewanden, lift- en trappenhuiswanden aangebracht. Omdat er gewerkt wordt met een groot aantal verschillende beukmaten moet tot en met de achtste verdieping steeds worden omgebouwd. Het bouwtempo is daarbij hoog: de ene dag wordt gestort en de volgende dag alweer ontkist.

In verband met de fundering wordt het laatste deel van de overstek niet getunneld maar los in het werk gestort. Onder dit deel bevindt zich ook de opvallende draagconstructie van betonnen ondersteuningspijlers.

Terug naar overzicht