Slim tunnelbekistingsconcept voor veiligheid en snelheidWerk in uitvoering: Bold

In de Amsterdamse wijk Overhoeks werkt Hendriks ruwbouw aan Bold. Deze nieuwbouw combineert koopappartementen, studenteneenheden, commerciële ruimte en parkeergelegenheid. Met zonnepanelen, ondergrondse warmte- en koudeopslag en warmtepompen wordt Bold bovendien een prachtig voorbeeld van Hollandse duurzaamheid.

Hydraulisch aanpasbare breedte

Bold’s 158 koopappartementen, 203 studentenunits en commerciële ruimten worden met tunnelwerk gerealiseerd. De gietbouwtunnels worden gecombineerd met holle wanden met breedplaatvloeren. Het tunnelconcept dat Hendriks ruwbouw hiervoor ontwikkelde, zorgt voor een snelle en veilige werkwijze. De breedteverschillen tussen de beuken aan weerszijden van de kern worden opgevangen door breedte van de tunnelbekisting hydraulische aan te passen. De bekisting kan zo eenvoudig tot 60 cm breder of smaller worden gemaakt zonder het bouwtempo nadelig te beïnvloeden.

Veilig werken

De 80 meter hoge nieuwbouw is gelegen tussen twee bestaande gebouwen waardoor opslag en routing dagelijks voor een bijzondere uitdaging zorgen. Bovendien mag aan de zijkanten van het gebouw niet worden gehesen. Daarom wordt een hydraulische klimsteiger ingezet, die tegelijk met de tunnels omhoog gaat. De wand loopt op deze manier als het ware met het bouwproject door naar boven. Op de klimsteiger is een loop- en montagevloer zodat steeds veilig kan worden gewerkt.

Meer weten over Bold? We spraken met uitvoerder Erik Koops; het interview is hier te lezen.

Terug naar overzicht