Nieuw in opdracht De MeelfabriekLuxueuze woontoren als kroon op herbestemming industrieel erfgoed

Aan de rand van het Leidse centrum maar nog net binnen de Singelring staat een beeldbepalend industrieel erfgoed al 30 jaar te wachten op een nieuwe bestemming. Meer dan 100 jaar werd in De Meelfabriek meel geproduceerd. Nu krijgt het complex een woon-, werk- en recreëerbestemming met bestaande én nieuwe gebouwen. De ruwbouw van de nieuw te bouwen Singeltoren is in handen van Hendriks ruwbouw gelegd.

Multifunctionele omgeving

Het 55.000 m2 meter tellende terrein van De Meelfabriek wordt in z’n geheel nieuw leven ingeblazen. Bestaande gebouwen, waaronder het Meelpakhuis, het ketelhuis en Molen- en Silogebouw krijgen een nieuwe bestemming. Daarnaast is er ook nieuwbouw in de vorm van de Singeltoren. Het geheel gaat ruimte bieden aan lofts, appartementen en studentenwoningen, hotel, restaurant, sport & wellness, kantoren, winkels en ruimte voor kunst en cultuur. Daarmee wordt De Meelfabriek een bruisende en levendige plek in de stad.

Singeltoren

Opvallend element in het bijzondere samenspel van gebouwen wordt de nieuwe, ranke Singeltoren; een woontoren met 30 appartementen en 2 penthouses. Met een hoogte van 45 meter torent hij uit boven alle andere bouwdelen op het terrein van De Meelfabriek. De Singeltoren bestaat uit drie onderling verbonden torens met verschillende hoogte die het geheel een elegante uitstraling geven. Dat wordt nog eens benadrukt door de kolommen die vanaf het maaiveldniveau doorlopen tot even boven het dak en waartussen grote glasvlakken het geheel een transparante uitstraling geven.

Opvallend stukje vakmanschap

Hendriks ruwbouw is de betonbouw toevertrouwd. De fundering en de drielaagse parkeergarage zijn inmiddels gerealiseerd. Vanaf niveau 0 neemt Hendriks ruwbouw in opdracht Van der Wiel Bouw uit Noordwijk het werk over. De dragende prefabkolommen vervullen daarbij niet alleen een constructieve maar ook een zichtfunctie doordat deze even buiten de gevels staan. De vloeren worden in het werk stort en met isokorven in de gevels opgelegd. Isokorven worden eveneens gebruikt om de balkons op te leggen aan de verdiepingsvloeren. Een mooi stukje vakmanschap als het om betonbouw gaat. De wanden van de Singeltoren zullen door Hendriks ruwbouw in het werk worden gestort.

Terug naar overzicht